top of page

KARMA YOGA

Kim skriver så fint om hvordan han oppdaget Karma Yoga og deler sine tanker om hvordan Karma Yoga kan være til hjelp for mennesker med avhengighetsproblematikk.
I 2018 var jeg i rusbehandling. Mens jeg var her, ble jeg introdusert for yoga og mindfulness. Dette ble jeg grepet av, og ville lære mer. Jeg begynte å søke på nettet, etter alt som hadde med mindfulness å gjøre.


En kveld kom jeg over et sitat fra Buddha; Hvis du liker en blomst, plukker du den. Hvis du elsker en blomst, vanner du den daglig.


Da slo det meg. Dette var det jeg skulle gjøre. Vanne blomster. Selv om jeg aldri før hadde hatt noe forhold til blomster og planter, bestemte jeg meg for å vanne de. Neste dag vannet jeg alle blomster og planter på avdelingen min, selv buskene i hagen. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg skulle bry meg med dette, men fulgte instruksen fra Buddha.


Etter tre uker med daglig vanning, dro jeg på permisjon i to uker. Da jeg kom tilbake til institusjonen, oppdaget jeg at ingen hadde vannet blomstene, mens jeg var borte. Noen av de hadde visnet, og andre var i ferd med å visne. Jeg reagerte på dette, og skjelte ut personalet.


Etter denne hendelsen, begynte jeg å reflektere på det som hadde skjedd.

Hvorfor ble jeg så sint? Når begynte jeg å bli blomstenes talsmann? Hva var det som

skjedde nå? Det var da jeg innså at noe hadde forandret seg inni meg. Alt handlet ikke bare om meg, slik jeg hadde tenkt tidligere. Det å gi næring til blomster og planter, bare for å gjøre det, hadde ført til en endring i mitt forhold til omgivelsene mine. Dette var mitt første møte med Karma Yoga.


Våre handlinger fører alltid tilbake til oss selv, på en eller annen måte.

Så hva er egentlig Karma Yoga?


Karma Yoga kan oversettes som Handlingens Yoga. I korte trekk kan det beskrives som å utføre handlinger, uten å forvente noe tilbake. Hvor mange ganger hører vi ikke Hva får jeg for det? når vi spør noen om en tjeneste? Vi skal alltid ha en belønning for å gjøre noe. Vi tenker ofte at dersom det ikke er noe å hente, er det ingen vits å gjøre det. Dette mønsteret er styrt av vårt ego. Vi mennesker er jo tross alt egostyrte. Dette fører til at våre handlinger, kun knytter oss nærmere vårt ego, og vi overser det essensielle; å utføre handlinger, for å tjene noe som er større enn oss selv.


Våre handlinger fører alltid tilbake til oss selv, på en eller annen måte. Det kan være

forventinger om belønningen, eller resultatet. Og vi blir skuffet, dersom ikke disse

forventningene er tilfredsstillende for oss. Så ofte fører våre handlinger til lidelse.


Om vi kan klare å utføre handlinger uten forventinger av noe slag, kan vi også bedre nyte handlingen i seg selv, da vi ikke trenger å oppnå noe. Det handler om å gi slipp på våre egne kriterier, og utføre handlinger fordi det er den rette tingen å gjøre, uavhengig av resultatet. På denne måten lærer vi å gi slipp på våre negative tankemønstre, og kan dermed bli en bedre utgave av oss selv.


Det er ikke handlingen i seg selv, som avgjør om det er Karma Yoga, eller ikke. Det er innstillingen til handlingen.

En utøver av Karma Yoga utfører handlinger som tjener andre, uten å tenke på

egen vinning. Noen ganger plukker jeg søppel som jeg finner langs veien, eller i området der jeg bor. Jeg tar med en sekk hjemmefra, og går en runde. Jeg bryr meg ikke om noen ser meg, og hva de eventuelt tenker. Jeg utfører denne handlingen med en klar innsikt om at det er både riktig og viktig. I begynnelsen, var dette en utfordrende ting å gjøre, fordi andre folk så meg gjøre det. Hva ville de tro? Hva ville de tenke om meg? Se, der går han rare fyren, og

plukker opp søppel fra gata. Hva er det som feiler han?Som nevnt her, unnlot jeg noen ganger å utføre den riktige handlingen, fordi jeg fokuserte på hva resultatet kunne bli. Det handlet om andre menneskers teoretiske oppfatning at meg, og ikke handlingen i seg selv. Karma Yoga handler om å frigjøre seg fra slike mentale tankemønstre, og utføre handlingen med en klar innsikt om at det man gjør, er riktig. Senere har jeg heldigvis forstått at dersom noen skulle hatt en slik feilaktig oppfatning, sier det noe om deres begrensinger, og ikke mine.


Jeg kan utføre handlingen, med en trygghet på meg selv, og viten om at jeg tjener noe som er større enn meg. Det er ikke handlingen i seg selv, som avgjør om det er Karma Yoga, eller ikke. Det er innstillingen til handlingen. Det må komme rett fra hjertet, med en sann intensjon.


Jeg tror at i en tilfrisknings-prosess for en rusavhengig person, bør Karma Yoga være sentralt. Dette fordi vi rusavhengige handler utelukkende for å tjene oss selv. Det er slik hverdagen vår er. En evig kamp for å dekke våre egne behov.


Som tidligere rusavhengig, vet jeg at til syvende og sist, handler alt om oss selv. Om det ikke er noe å hente, er det heller ingen vits å bruke tid på det. Opp gjennom årene, har vi utviklet et alt for stort ego.


Karma Yoga kan være et viktig verktøy til å komme i kontakt med noe inni oss, som vi for lengst har mistet kontakten med. Det var det som skjedde med meg, i historien om blomstene. Jeg kom i kontakt med noe jeg hadde mistet, nemlig empati.


Å utføre en handling uten å forvente noe tilbake, gjør at vi lettere kan reparere mye av det som har blitt ødelagt opp gjennom årene. Det som tidligere var et tunnelsyn, blir et klart bilde av en større helhet. Vi utvikler evnen til å forstå at ved å tjene andre, beriker vi også vårt eget liv. Og det viktigste av alt; vi lærer at alt ikke handler om oss selv. Og det er en ubeskrivelig frihet.


Det er ingen tvil om at Karma Yoga er en viktig nøkkel til selvrealisering. Kanskje også den viktigste. Jeg vil avslutte med en setning som jeg synes passer godt. En setning som er mektig i seg selv, og som viser styrke.


Jeg hadde ingen grunn til å gjøre det, men jeg gjorde det allikevel.


-Kim Højlo

183 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page